Vjenčanice kroz istoriju

Vjenčanica ili vjenčana haljina je haljina koju nosi nevjesta na vjenčanju. Iako boja, kroj i obredna funkcija vjenčanice zavise od kulture kojoj pripadaju mladenci, pod vjenčanicom se danas najčešće podrazumjeva svečana haljina bijele ili različitih nijansi bež boje.

Haljinu je nosila Danica Paligorić na vjenčanju sa pješadijskim majorom Nikolom Jorgovanovićem u Nišu 1911. godine

Prije nego što je bijela vjenčana haljina postala uobičajena nevjestinska odijeća u zapadnoj kulturi, odjeća koja je nošena na vjenčanjima bila je gotovo identična prazničnoj. U svečanijim prilikama, kakva je bila svadbena svečanost, nošena je novija odjeća, izrađena od kvalitetnijih materijala i ukrašena sa više dekorativnih elemenata. Posebno obelježje nevjestinskoj odjeći davali su nevjestinski vijenac i veo. Vijenac je imao obrednu funkciju – da štiti nevjestu od zlih sila, a simbolično je izražavao i želju za plodnošću. Veo, osim što je štitio nevjestu, skrivao ju je i od pogleda drugih muškaraca, s izuzetkom njenog muža.

Vjenčanje kraljice Viktorije i princa Alberta, gravira, 19. vek

Nastanak običaja odjevanja nevjeste u bijelu haljinu vezuje se za vjenčanje britanske kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine. Kraljica je na vjenčanju nosila raskošnu haljinu od bijele čipke – detalji o kraljičinoj vjenčanoj odjeći brzo su se proširili putem novinskih izvještaja, reprodukcija i suvenira, što je uticalo na to da se mnoge nevjeste, po uzoru na kraljičin izbor, opredjele za bijelu vjenčanu haljinu.

Vjenčanice poznatih kroz istoriju

Elizabeta II i princ Filip (1946)

Elizabeta Tejlor i Konrad Hilton (1950)

Žaklina i Džon Kenedi (1953)

Grejs Keli i princ Ranijer (1956)

Natali Vud i Rodžer Vagner (1957)

Prisila i Elvis (1967)

Rakel Velč i Patrik Kurtis (1967)

Lajza Mineli i Piter Alen (1967)

Bjanka i Mik Džeger (1971)

Agneta i Bjorn (1971)

Šer i Greg Alman (1975)

Brigit Nilsen i Silvester Stalone (1985)

Heder Loklir i Tomi Li (1986)

Džejn Fonda i Ted Tarner (1991)

 

Uskoro još fotografija…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *